Getuige onwel bij kruisverhoor Milosevic

Print
Het eerste slachtoffer van het Milosevic-bewind dat zich bij het Joegoslavië-Tribunaal aan een kruisverhoor door de ex-president moest onderwerpen, is donderdagochtend onwel geworden. De ondervraging is afgebroken.
Waarnemers hadden met spanning uitgekeken naar de eerste confrontatie in de rechtszaal tussen 'Slobo' en één van de slachtoffers van de oorlogen op de Balkan in de jaren '90, waarvoor Milosevic mede verantwoordelijk wordt gehouden als aanstichter. Tienduizenden, mogelijk honderdduizenden mensen kwamen daardoor om het leven. Kruisverhoren bij het tribunaal kunnen heel scherp zijn.

De getuige, een boer uit Kosovo die zestien familieleden heeft verloren door het conflict, was woensdag al aan de tand gevoeld door Milosevic. Hij wist de getuige tal van bekentenissen te ontfutselen over de steun die hij en de andere Kosovo-Albanezen in zijn dorp gaven aan het Kosovo-Bevrijdingsleger (UÇK). De honderden separatistische guerrillastrijders kregen eten en voedsel van de dorpelingen en hadden machinegeweren en automatische wapens, zo bekende de boer tijdens de ondervraging door Milosevic. Dit was een steunje in de rug voor Milosevic die zegt dat hij niets anders heeft gedaan dan tegen terrorisme te vechten en geen oorlogsmisdadiger is.