'Israëlische soldaten schoten lukraak op Palestijnse burgers'

Print
Israëlische soldaten hebben eerder deze week in de Gazastrook lukraak op Palestijnse burgers en paramedici geschoten en daarbij verboden tankgranaten gebruikt. Dat stelt de Israëlische mensenrechtenorganisatie Betselem.
De beschieting, waarbij drie doden en vier gewonden vielen, had maandag plaats bij de joodse nederzetting Morag en de Palestijnse plaats Khan Yunis, in een gebied genaamd Kizan a-Nijar, waar Palestijnse gezinnen in hutten wonen. De Israëlische soldaten openden het vuur na eerst twee gewapende Palestijnen te hebben beschoten die ze bij kassen in Morag hadden gesignaleerd. Een van de twee militanten werd gedood, maar de tweede wist te ontkomen, aldus Betselem.

In Kizan a-Nijar werd een boer gedood die al dekking zoekend van hut naar hut rende. Ook werden hutten onder vuur genomen met zogenoemde Flechettegranaten, die zijn gevuld met duizenden pijltjes en die volgens Betselem "onder de huidige omstandigheden in Gaza" illegaal zijn. Ook een ambulance die bij een beschoten hut probeerde te komen werd onder vuur genomen en moest hierdoor rechtsomkeert maken, aldus de mensenrechtenorganisatie. De volgende morgen werden de lichamen van een vrouw en haar 17-jarige dochter in de hut gevonden. Onder de vier gewonden bevonden zich drie kinderen van 4, 11 en 16 jaar.
Het leger kwam niet direct met een reactie op de aantijging. Betselem heeft het leger opgeroepen een onderzoek naar de betrokken soldaten te openen.