Israëlisch leger trekt Gaza-stad binnen

Print
Israëlische tanks en soldaten zijn donderdagmorgen vroeg van twee kanten Gaza-stad binnengetrokken en hebben vijf Palestijnen gedood. Dat hebben getuigen gezegd.
Tanks trokken de wijk Sejaieh binnen, die langs een weg ligt waar militante Palestijnen onlangs verschillende aanvallen hebben uitgevoerd. Een zendmast op een heuvel in Sejaieh werd door de soldaten opgeblazen, waardoor de Palestijnse televisie een uur uit de lucht ging. Vervolgens rukten de tanks op naar een aan zee gelegen vluchtelingenkamp, dat onder vuur werd genomen. Vanaf Israëlische oorlogsschepen werden beschietingen uitgevoerd met machinegeweren, aldus de getuigen.

Via luidsprekers op moskeeën werden inwoners van de stad opgeroepen naar buiten te gaan en een confrontatie aan te gaan met de Israëliërs. Politieagenten en gewapende mannen spoedden zich naar de plekken waar het leger de stad was binnengetrokken en in de hele stad was het geluid van zware beschietingen te horen, aldus de getuigen. Een gebouw van de Palestijnse leider Yasser Arafat werd geraakt door een raket die vanuit een helikopter was afgeschoten. Inwoners van Gaza-stad zeiden dat het leger zich na drie uur weer terugtrok.
Het was sinds het begin van het huidige geweld, zeventien maanden geleden, niet eerder gebeurd dat het Israëlische leger Gaza-stad binnentrok. De Israëlische regering maakte bekend dat zij de strijd vanaf nu beschouwt als een guerrilla-oorlog.

Op de Westelijke Jordaanoever doodden Israëlische soldaten donderdagochtend een Palestijn die samen met nog iemand schoot op een Israëlische controlepost. Twee militairen raakten daarbij gewond. In de omgeving van de schietpartij werd nog een dode Palestijn gevonden, maar het is niet duidelijk of dat de tweede aanvaller was.
In het vluchtelingenkamp Rafah in het zuiden van de Gazastrook maakten Israëlische tanks en bulldozers het huis van een Palestijnse militant die maandag een Israëlische vrouw en twee soldaten doodde met de grond gelijk. Volgens artsen vielen er in Rafah vier doden en vijftien gewonden. De militant werd maandag na de drie Israëliërs te hebben gedood zelf doodgeschoten door soldaten.