Albanezen blokkeren vijftien dorpen voor politie

Print
Albanese dorpelingen hebben woensdag in vijftien dorpen verhinderd dat de multi-etnische politie er binnen kon komen. Voormalige rebellen van het Albanese nationale bevrijdingsleger UCK controleren het noord-westen van Macedonië. Het UCK is in september vorig jaar ontbonden.
De inwoners van Kamenjare, in de regio Tetovo, blokkeerden met tractoren en auto's de weg die leidt naar veertien andere dorpen, zo zei woordvoerder Tanevski van de regering in Skopje. Tientallen mensen stonden op de weg en eisten dat de patrouilles alleen zouden bestaan uit Albanezen.

Vertegenwoordigers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de OVSE, die moesten toezien op de inzet van multi-etnische patrouilles, hebben met de demonstranten gepraat, maar zijn op het gebied van de politie-inzet in de dorpen niets opgeschoten, aldus Tanevski. Wel hebben de actievoerders de voertuigen weggehaald die de weg blokkeerden.
Een multi-etnische politiemacht in de voormalige crisisgebieden die nog niet onder de controle van Skopje vallen, maakt deel uit van een vredesakkoord dat augustus vorig jaar is getekend in Ohrid. Het heeft een eind gemaakt aan zeven maanden van strijd tussen regeringstroepen en het UCK. Krachtens het akkoord, dat is getekend door de belangrijkste Macedonische en Albanese politieke partijen, is de UCK officieel ontmanteld en ontwapend.

Sinds het begin van de herstructurering in oktober, hebben de autoriteiten in Skopje de controle terug over een zestigtal dorpen van de ruim honderd in het noorden, westen en noordwesten, waar de Albanese bevolking in de meerderheid is.