FAVV vindt dierenmeel in kippenvoeder

Print
Bij een bedrijf in de provincie Antwerpen werden in een staal van kippenvoeder sporen gevonden van dierenmeel. Dat maakt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bekend. Dierenmeel is niet toegelaten in veevoeder. Omdat in dit dossier de volksgezondheid in het gedrang is, zal aan de minister een schorsing voor twee weken voorgesteld worden.
Het bedrijf had historische stocks beendermeel vermalen om de latere vernietiging ervan te vergemakkelijken, aldus FAVV-woordvoerder Pascal Houbaert. Wellicht gebeurde de daaropvolgende reiniging van de productielijn niet grondig genoeg en werden daaropvolgende normale voederproducties licht besmet.
Het lot bij het geanalyseerd monster werd geëxporteerd naar een derde land, aldus nog het FAVV. De Europese instanties werden inmiddels op de hoogte gebracht. De andere productieloten van het bedrijf zullen worden onderzocht en getraceerd. Het voederbedrijf wordt verplicht maatregelen te nemen, verduidelijkt Houbaert. "Ons agentschap zal dit streng controleren".