250 Leuvense kiné-studenten betogen tegen besparingsmaatregelen

Print
Zo'n 250 studenten kinesitherapie van de KU Leuven hebben donderdagmorgen in het stadscentrum van Leuven betoogd tegen besparingen die minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke plant in hun sector. Het protest was enerzijds een blijk van solidariteit met de acties die beroepsverenigingen op dit ogenblik voeren tegen deze besparingsmaatregelen en een protest tegen het huidig voorstel tot beperking van het aantal nieuwe kinesisten.
In een uitgedeeld pamflet stelden de studenten dat ze niet te kunnen toekijken hoe één van de belangrijkste welzijnssectoren van het land de mogelijkheid wordt ontnomen aan kwalitatieve gezondheidszorg te doen. Door deze maatregelen wordt de bevolking volgens de studenten hun recht op welzijn en gezondheid en de therapeut zijn recht en plicht tot kwaliteitsvolle arbeid ontnomen.
De studenten vinden ook dat het huidige voorstel van contingentering hun onrecht aandoet. "Wij aanvaarden geen loterij na vijf jaar studeren. Wij aanvaarden geen beperking in het budget. Wij kunnen aan de nood aan kwaliteitsvolle kinesitherapie van de bevolking niet voldoen met nog minder geld", aldus de studenten.