Proces Pandy: Bulthé: uitzonderlijk grondig onderzoek

Print
Onderzoeksrechter Bruno Bulthé heeft donderdagmorgen voor het assisenhof van Brussel-hoofdstad een overzicht gegeven over het grondige onderzoek onder zijn leiding in de zaak Pandy. De onderzoeksrechter benadrukte het uitzonderlijk karakter van dit onderzoek.
"74 kartons telt het onderzoek, Andras werd 64 keer verhoord over 156 items, Agnes 58 keer, het gerecht is 10 keer ter plaatse gegaan", verduidelijkte Bruno Bulthé. Na de uiteenzetting van de onderzoeksrechter zullen speurders van de gerechtelijke politie de verschillend onderdelen van het onderzoek uiteenzetten.

Onderzoeksrechter Bulthé beschreef voor het hof hoe Andras hem probeerde in te palmen, gewend om altijd zijn gelijk te halen, als vader, als dominee, als leraar. Zo zei Andras voortdurend dat er geen bewijs was en dat hij enkel en alleen op de bijbel steunde en dat God zijn enige rechter is. Daarenboven werkte Andras niet mee aan het onderzoek. Hij weigerde te antwoorden tijdens de verhoren als niet eerst zijn prioriteiten waren vervuld. Zo wilde hij bijvoorbeeld eerst zijn post.

Bulthé stelde dat hij, als de verklaringen van Agnes klopten, hij geen lijken zou kunnen vinden. Hij nam zich voor om de geloofwaardigheid van Agnes aan te tonen. Zodoende werden ook uitzonderlijk veel deskundigen aangesteld. Een grote doorbraak was volgens Bulthé de test met de Cleanest (in de samenstelling van de jaren tachtig). Die test toonde aan dat lichaamsdelen inderdaad konden worden opgelost.

De onderzoeksrechter wees voorts op de grote achterdochtigheid van Andras. Vandaar dat, zo zegt Bulthé, het lokaal waar de Cleanestproef gebeurde, zeer goed werd beveiligd en dat de gehele proef op video werd opgenomen.
Alle huiszoekingen en wedersamenstellingen zijn volgens de onderzoeksrechter nauwkeurig op video geregistreerd. Twee ploegen waren daarbij aanwezig: één ploeg registreerde de acties, één ploeg legde alle reacties van Agnes en daarna Andras vast. Andras werkte ook daar niet mee, zei onderzoeksrechter Bulthé.