Proces tegen veehandelaars Ciney uitgesteld

Print
Voor de correctionele rechtbank in Dinant is donderdag het proces begonnen tegen zeven veehandelaars, verdacht van dierenmishandeling op de veemarkt van Ciney. De zeven werden herkend op beelden die de dierenrechtenorganisatie GAIA stiekem filmde.
Het proces werd op vraag van de verdediging evenwel direct uitgesteld. Die wil eerst de weerhouden beelden bekijken.

De rechtszaak in Dinant vertoont veel gelijkenissen met het proces dat vorige maand in Brussel eindigde. Toen werden zeven veehandelaars, die op de veemarkt van Anderlecht herkend waren, vrijgesproken. De rechter oordeelde immers dat GAIA met de beelden de privacy-wetgeving had geschonden.
Ook in Dinant hebben de dierenrechtenorganisaties GAIA en Animaux en Péril zich burgerlijke partij gesteld. Voor de zitting hielden ze een korte symbolische actie voor het justitiepaleis.

Michel Vandenbosch van GAIA zegt wel verbaasd te zijn dat er maar zeven betichten zijn. "De inspecteur-dierenarts die de beelden heeft geanalyseerd, had tien mensen geïdentificeerd. Toch staan er slechts zeven terecht in deze zaak", aldus Vandenbosch.
GAIA hoopt dat de strafzaak in Dinant een ander resultaat zal kennen dan het proces in Brussel. "Zondag hebben 4.000 manifestanten gezegd dat ze vertrouwen willen hebben in het gerecht. Ik hoop dat dat vertrouwen niet beschadigd wordt", zei Michel Vandenbosch.
De zaak wordt verdergezet op 6 juni. Dan zullen de beelden van GAIA in de rechtszaal getoond worden.