Smeergeld-koerier Verstraeten ook gearresteerd

Print
De gewezen Antwerpse verzekeringsmakelaar Patrick C. is woensdag aangehouden op verdenking van corruptie. Materiële bewijzen tonen aan dat hij 50.000 euro (2 miljoen frank) smeergeld heeft ontvangen van Frank Verstraeten. Die verklaarde woensdag aan de speurders, tijdens een confrontatie met Patrick C., dat het smeergeld was bestemd om Antwerpse politici om te kopen om de Zillion te heropenen.
BR>
De Centrale Dienst ter Beteugeling van Corruptie (CDBC) heeft Zillion-baas Frank Verstraeten woensdag geconfronteerd met Patrick C. Aanleiding is een bezwarend document dat de Organized Crime Financial Unit bij Verstraeten heeft teruggevonden. Op dat document staat dat Verstraeten 50.000 euro overmaakt aan Patrick C. in de vorm van een 'lening'.
Het bewijsstuk is ondertekend door beide partijen. "Als de Zillion weer opengaat, moet deze som niet worden terugbetaald", staat eveneens in het document te lezen. De Zillion is in april 1998 na drie weken sluiting opnieuw opengegaan, na een 'gentlemen's agreement' tussen burgemeester Detiège en Verstraeten.

Verstraeten blijft bij hoog en bij laag beweren dat hij met Patrick C. was overeengekomen dat het smeergeld tot bij Leona Detiège moest geraken. De Zillion-baas heeft Patrick C. woensdag tijdens de confrontatie officieel aangeduid als de smeergeld-koerier. Patrick C. ontkent in alle toonaarden, maar is woensdagavond laat aangehouden op verdenking van corruptie.
Hamvraag blijft bij wie de 50.000 euro uiteindelijk zijn beland. Want daarover hebben de speurders geen enkel bewijs in handen. Ze zijn er sinds woensdag alleen van overtuigd dat Verstraeten effectief smeergeld betaalde. Detiège: "Ik ken Patrick C. totaal niet. En, zoals ik al vaker heb gezegd, met corruptie heb ik niks te maken."