Weduwe Van Noppen doet proces zelf

Print
Mieke Van Noppen stapt zonder advocaat naar het hof van assisen, waar de moordenaars van haar man, veearts Karel Van Noppen terechtstaan. Sinds de advocaat van de familie afhaakte, worstelt ze zich door het 30.000 bladzijden dikke dossier.
BR> "Er is een hele goede samenvatting van 200 bladzijden", glimlacht de kranige vrouw. "Onderzoeksrechter Vrints heeft heel degelijk werk geleverd. Maar ik werk me door het dossier. Het zijn 24 dozen, ik heb er al vier of vijf gehad."

De weduwe en de kinderen van Karel Van Noppen stellen zich burgerlijke partij. Ze staan tegenover een batterij gerenommeerde pleiters. "De hormonenmaffia heeft enorm veel geld vrijgemaakt om juridische spitstechnologische knowhow in te huren. Het wordt dus een ongelijke strijd", meent Wim Peeters, voorzitter van Stichting Dr. Karel Van Noppen.
Maar het zelfvertrouwen van Mieke Van Noppen groeit, naarmate de dag van het proces nadert. "Mijn eerste ontmoeting met die advocaten heeft me strijdvaardiger gemaakt. Mijn zoon Werner, die in zijn vierde jaar rechten zit, heeft me zijn cursus strafrecht gegeven. Er zijn me wel advocaten aanbevolen, maar ik denk niet dat ik er een zal vinden die zich op acht weken tijd nog het hele dossier eigen kan maken."

Mieke Van Noppen vroeg ook een advocaat pro-deo aan. Maar zij, noch haar kinderen hebben daar recht op. Dus bereidt ze zich voor op acht weken proces. "En ik ga er nu al van uit dat het na deze assisenzaak niet gedaan zal zijn. De beklaagden zullen zeker alle rechtsmiddelen uitputten. Maar ik ga ervoor. Het belangrijkste is dat niemand vergeet waarom Karel werd vermoord."