Rode Duivels trotseren Japanse pers

Veel oude en nieuwe gezichten maandag op de eerste afspraak van de Rode Duivels na de WK-kwalificatie op 14 november in Tsjechië. De nationale ploeg startte de voorbereiding op de vriendschappelijke partij tegen Noorwegen van woensdag onder de hoede van de nieuwe physical trainer Michel Bertinchamps. Daniel Van Buyten en Stefaan Tanghe waren er na een lange afwezigheid weer bij. En langs de zijlijn keurden wel vier Japanse cameraploegen de troepen. Trainers en spelers weten meteen waar ze vanaf vandaag naar toewerken: het WK in Japan en Zuid-Korea, met de openingsmatch tegen het gastland Japan op 4 juni. Ook na de training wilden de Japanners alles weten van de Rode Duivels en de coach. En wat ze van het Japanse team vinden? Robert Waseige vond het echter nog veel te vroeg om die vraag te beantwoorden. Hij hield het bij de sportieve actualiteit.

BELGA

De Rode Duivels kregen een lichte training voorgeschoteld. Met een lange opwarming door de nieuweling in de technische staf: Michel Bertinchamps, de physical trainer van Charleroi, die nu ook de nationale ploeg fysiek zal klaarstomen voor het WK. Robert Waseige had trouwens alweer af te rekenen met blessurelast van twee van zijn spelers: zondagavond vielen Emile Mpenza en Joos Valgaeren -al voor de zoveelste keer vlak voor een interland- af, en werden vervangen door Sven Vermant en Jacky Peeters. Voor Valgaeren vreesde Waseige het ergste: "Het is nu al de tweede of derde keer dat Joost een lichte ontsteking heeft aan het schaambeen. Hij zou wel eens voor een langere tijd out kunnen zijn. Ik ben geen specialist, maar een dergelijke blessure vraagt vier tot zes weken rust. Is alles daarna in orde, is er geen probleem. Als hij te vroeg herneemt -waar ik voor vrees, maar ik heb daarin niets te zeggen, de club is baas-, is een terugval niet uit te sluiten, en moet hij misschien onder het mes. Dan kan hij het WK waarschijnlijk vergeten."

Valgaeren ging maandagmorgen al bij kinesist Lieven Maesschalck langs, net zoals Mpenza trouwens. Die kreeg zaterdag in de partij tegen Sankt-Pauli een trap op de dij met een enorme bloeduitstorting tot gevolg. Woensdag spelen was onmogelijk, en misschien moet hij ook volgend weekend nog aan de kant blijven. De afwezigheid van de twee stuurt de plannen van de bondscoach voor woensdag niet echt in de war: "De spektakulaire combinatie Sonck-Mpenza die ik had willen uitproberen, zal voor een andere keer zijn. En zeg mij niet dat Sonck nu de enige spits is die overblijft in de selectie. De pers vergeet snel. Tegen Tsjechië ontdekten we dat Gert Verheyen ook geknipt is voor die rol. En we houden ook nog Wilmots achter de hand."