Bouwmeester geeft beloftevolle architecten een kans

Twaalf jonge architecten hebben maandag in de kunstacademie in Antwerpen hun masterproject achitectuur voorgesteld in opdracht van de Vlaamse Bouwmeester, bOb Van Reeth en zijn Nederlandse collega, rijksbouwmeester Jo Coenen. De 'meesterproef' startte in 1999 en moet de kloof tussen jonge architecten en de Vlaamse Overheid verkleinen. Ieder architectuurinstituut uit Vlaanderen, en sinds dit jaar ook uit Nederland, vaardigt daarvoor zijn beste student(en) af.

BELGA

De studenten kregen ieder een opdracht toegewezen onder begeleiding van twee gerenomeerde architecten. Heel de groep heeft dan gedurende twee dagen de verschillende projecten bezocht. Nadien werden de finalisten een week 'opgesloten' in het oude gebouw van De Post in Oostende om de maquette van het hen toegewezen project volledig uit te werken. Na een eerste evaluatie kregen de jonge architecten twee maanden de tijd om het voorontwerp definitief af te werken.

Uiteindelijk werden twaalf kandidaten gekozen die hun project mogen verwezenlijken. Het gaat van een complex van sociale woningen tot de bouw van een nooduitgang voor een kasteel. In de komende jaren worden de projecten effectief gerealiseerd. De verloning van elke architect is beperkt tot ongeveer 54.350 euro.