Belgische gevangene krijgt vergiftigde koekjes te eten in Rio

Print
Zeven buitenlandse gevangenen, onder wie een Belg, die in het Braziliaanse Rio de Janeiro in de cel zitten, zijn in allerijl in het ziekenhuis opgenomen nadat ze vergiftigde koekjes te eten hadden gekregen. De koekjes waren via de post opgestuurd naar twee Chinezen die in dezelfde cel zitten. Dat heeft de Braziliaanse politie woensdag gemeld.
Het gaat om twee Britten, een Chinees, een Fransman, een Portugees, een Nigeriaan en een Belg, die volgens het Franse persagentschap luistert naar de naam Ivan 'Decnude'. Eén Brit, Tony Peter Fallone, die net als de anderen vastzit voor drugshandel, is er erg aan toe, aldus een politiewoordvoerder, die er aan toevoegde dat een onderzoek ingesteld wordt. De resten van de koekjes zullen in een laboratorium geanalyseerd worden om na te gaan welk soort gif er gebruikt werd.

De koekjes waren bestemd voor twee Chinezen die er van beschuldigd worden tot de triaden, de Chinese maffia, te behoren en winkeliers afgeperst te hebben in het centrum van Rio de Janeiro.
Een van de Chinezen weigerde de koekjes te eten en zei de afzender niet te kennen. Volgens de politie stond er een valse naam vermeld op het pakje. Zijn kompaan at de koekjes wel op en moest, samen met de andere slachtoffers, naar het ziekenhuis gebracht worden. Ze zouden allen buiten levensgevaar zijn.
Het Chinese consulaat in Rio gaat er van uit dat de koekjes door de Chinese maffia opgestuurd zijn uit schrik dat de twee Chinese gevangenen belastende verklaringen zouden afleggen.
De politie houdt ook rekening met een andere piste, nl. dat de koekjes opgestuurd werden door een winkelier die het slachtoffer was van afpersing.