Britse vredesmilitairen in Kabul beschoten

Print
Schutters hebben woensdagavond het vuur geopend op Britse vredesmilitairen in de Afghaanse hoofdstad Kabul. De Britten beantwoordden het vuur. Voor zover bekend is er niemand gewond geraakt, zei een woordvoerder van de Britse vredesmacht.
Volgens woordvoerder Turner werden de Britse militairen beschoten toen zij in het westen van Kabul voor een patrouille uit hun voertuigen stapten. "Zij hebben het vuur beantwoord, net als een Afghaanse patrouille in het gebied." Turner zei dat de Afghaanse politie in het gebied was voor een eigen patrouille.

Afgelopen zaterdag werden twee Britse vredesmilitairen, leden van hetzelfde Parachute Regiment, naar huis gestuurd hangende een onderzoek naar beschuldigingen van Afghaanse ooggetuigen dat zij zonder aanleiding het vuur hadden geopend op een auto die een zwangere vrouw naar het ziekenhuis vervoerde. Bij het incident kwam de zwager van de vrouw om het leven.

De Amerikaanse president George W. Bush heeft zijn speciale gezant voor Afghanistan. Zalmay Khalilzad, naar Kabul gestuurd voor een bespreking met de Afghaanse premier Hamid Karzai.
Khalilzad zal voorts andere Afghaanse functionarissen en vertegenwoordigers van de Verenigde Naties ontmoeten om te spreken over de voortdurende inspanningen "om Al-Qaida en alle overblijfselen van de Taliban uit te roeien", zei woordvoerder Ari Fleischer van het Witte Huis donderdag in een verklaring.