Navo-baas schaamt zich over Europa

"Europa moet zich schamen. Voor alle grote operaties kunnen we niet zonder de Verenigde Staten. We willen iets doen in Afghanistan, maar we slagen er niet eens in om onze troepen ter plaatse te krijgen. Het is intriest. Europa heeft de keuze: ofwel moderniseert het zijn leger, ofwel raakt het gemarginaliseerd". Dat heeft secretaris-generaal van de Navo, George Robertson, dinsdag verklaard in het Europees Parlement (EP).

BELGA

Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een secretaris-generaal van de Navo een podium in het EP kreeg.

Robertson was er zeer verheugd over en trok er het besluit uit dat de "wereld snel verandert". Robertson was één van de sprekers op een openbare hoorzitting van het EP over het "vernieuwd transatlantisch partnerschap". Diverse EP-leden spraken hun verontrusting uit over de eigengereide koers van de Verenigde Staten sinds 11 september, de dag van de aanslagen in New York. De Navo-secretaris-generaal zag één remedie om de spanningen tussen VS en Europa te milderen: het dichten van de militaire kloof tussen beide continenten.

"De kloof tussen Europa en de VS wordt onoverbrugbaar groot. En we zijn absoluut verplicht om die te dichten, zoniet dreigt een tragedie", zo stelde Robertson. Julian Lindley-French, hoofd van het EU Institute for Security Studies in Parijs, was het daar volledig mee oneens. Hij verdedigde de stelling dat de kloof nu reeds onoverbrugbaar groot is en dat de VS ze steeds verder uitdiepen.