FAVV vindt twee voederstalen positief op sulfamiden

Print
Bij een West-Vlaams voederbedrijf werden twee stalen positief bevonden op sulfamiden (respectievelijk 20 en 1,2 mg/kg). Het bedrijf heeft geen toelating om gemedicineerde voeders te maken, het produceert enkel voeders voor varkens. Dat maakt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) bekend.
Het Voedselagentschap legde een risicoperiode vast van 7 januari 2002 tot en met 18 februari 2002. Naast een onderzoek naar het gebruik van medicijnen zullen de bedrijven die zich op de klantenlijst van de veevoederproducenten in de risicoperiode bevinden, geblokkeerd worden. Indien in deze bedrijven positieve voedermonsters worden gevonden, zullen de varkens eveneens getest worden op sulfamiden. Deze varkens worden pas vrijgegeven na gunstig resultaat, aldus nog het FAVV.

Het Voedselagentschap benadrukt dat er wettelijke normen zijn voor sulfamiden in varkensvlees en dat in geval van een normale behandeling een wachttijd van 5 dagen moet nageleefd worden.
De gemeten sulfamideconcentraties zijn heel wat lager dan wat zich in gemedicineerde voeders voor mestvarkens mag bevinden (350 tot 700 mg/kg voeder). "Maar omdat we niet precies weten hoe lang de varkens onbewust blootgesteld werden aan het product, nemen we de nodige maatregelen uit voorzorg", aldus woordvoerder Pascal Houbaert van het FAVV. "De omstandigheden zijn niet van die aard dat de volksgezondheid in onmiddellijk gevaar kwam".