Langslapers leven minder lang

Print
Mensen die 8 uur of langer per nacht slapen, hebben meer kans om vroeger te sterven dan zij die gemiddeld 6 tot 7 uur nachtrust hebben. Dat is de opmerkelijke conclusie van een Amerikaans onderzoek. Over de oorzaak van het fenomeen tasten de wetenschappers in het duister.
BR> Dat de meeste mensen ervan uitgaan dat 8 uur slapen het minimum is om gezond de dag door te komen, is volgens professor Kripke van de Universiteit van Californië een volkswijsheid waarvoor geen enkele medische grond bestaat. In 1982 peilden de onderzoekers bij 1,1 miljoen Amerikanen naar hun slaapgewoonten. Zes jaar later gingen de wetenschappers na hoeveel en welke proefpersonen intussen waren overleden. Daaruit blijkt dat mensen die meer dan 8 uur per nacht slapen, liefst 12% meer kans hebben om binnen die periode van zes jaar te sterven, dan mensen die het met 7 uur slaap stellen. Van de personen van wie de nachtrust de 8,5 uur overschreed, hadden zelfs 15% méér na zes jaar het loodje gelegd. In omgekeerde richting werd die verhoogde kans van 15% pas bereikt bij een nachtrust van minder dan 4,5 uur.
Slaapdeskundige Kurt Vandeurzen van het ziekenhuis Noord-Limburg denkt dat de voornaamste conclusie van het onderzoek is, dat 7 uur nachtrust normaal is. En dat de slapeloosheid die sommige mensen ervaren, niet noodzakelijk ongezond is.