Mario Corti verdiende bruto 8,5 miljoen euro bij Swissair

Print
Na maanden van speculaties omtrent zijn inkomen als grote baas van de vroegere Zwitserse luchtvaartgroep SAir heeft Mario Corti in het veertiendaagse tijdschrift Finanz und Wirtschaft onthuld dat hij jaarlijks bruto 13,2 miljoen Zwitserse frank (zowat 8,5 miljoen euro) heeft verdiend.
Na aftrek van sociale lasten en bedrijfsvoorheffing hield Corti naar eigen zeggen jaarlijks ongeveer twee miljoen Zwitserse frank (zowat 1,25 miljoen euro) v/o/o/r belastingen over.
Hij is naar eigen zeggen ook 50.000 opties aangeboden voor de aankoop van aandelen Swissair. Die opties zijn gedurende vijf jaar 167 Zwitserse frank waard, doch werden tijdens de eerste drie maanden van zijn mandaat geblokkeerd. Nu hebben ze volgens Corti alle waarde verloren.

Voor zijn verhuis heeft de Zwitserse zakenman een lening gekregen. Die heeft hij na verkoop van zijn huis in Bex terugbetaald. Met betrekking tot de kritiek op zijn schadeloosstelling legde Corti uit dat hij bij het verlaten van Nestlé een hoge kaderfunctie in een "eerste klasse groep" had laten schieten voor een onzekere toekomst bij de Zwitserse luchtvaartgroep. Hij riep op zijn vergoeding te vergelijken met die van gelijkaardige hoge kaders in bijvoorbeeld banken.

Corti voelt zich door de media "gediscrediteerd", wat een smet werpt op zijn professionele toekomst.
Op 56-jarige leeftijd werd Corti op 16 maart 2001 de grote baas van de Swissair groep, toen SAirGroup. Hij heeft het débacle van de maatschappij in alle fasen meegemaakt.