Mode-ontwerpers doen het met rood

Dat er ook heel wat jong modetalent buiten de Antwerpse modescène huist, bewijst de tentoonstelling I Mode You in Red in het Stedelijk Modemuseum in Hasselt.

BR>

De vzw I Mode You en het Stedelijk Modemuseum van Hasselt schreven vorig jaar een wedstrijd uit voor jonge Belgische ontwerpers. De opdracht luidde: vertaal je persoonlijke modevisie in de kleur rood. De twintig beste en meeste originele interpretaties kregen de kans krijgen hun concept uit te werken voor de expo 'I Mode You in Red'.

"Waarom rood? Enerzijds is het een willekeurige kleur, anderzijds is het toch de kleur met de meeste symboliek, de meeste interpretaties", legt coördinator Colette Coenegrachts uit. "Het is een sterke kleur, ontembaar, zonder grenzen. Bovendien wordt deze kleur door verscheidene culturen en gemeenschappen benaderd."

Flamenco

Dat laatste bleek een belangrijk uitgangspunt voor een aantal van de twintig geselecteerde modeontwerpers die hun creatie presenteren op I Mode You in Red. Zo verwijst rood voor Carole Lambert - die een opleiding mode volgt in het Brusselse La Cambre - naar Spanje, de corrida en de flamenco. Bij Virgenie Callebaut wordt rood gecombineerd met goud in een creatie die verwijst naar het heiligdom en de bijbel.

Een van de meest originele ontwerpen is van de hand van de Gentse Liesbeth Lauwyck. Zij ontwierp een mantel in witte watten die ze in een bak met rode inkt plaatst. Niet alleen sta je zo letterlijk in het rood maar doordat de watten de inkt langzamerhand opzuigen, wordt de mantel ook gaandeweg rood.

Net zo doordacht is het op het eerste gezicht onschuldige en teder werk van Anne Masson. Maar tussen het schattige mutsje en de lieve sokjes ligt een bol lucifers die de onschuld in één klap kan opblazen.

I Mode You in Red is een verrassend frisse en mooi vormgegeven expo geworden, met werk van Belgisch talent om in de gaten te houden.

I Mode You in Red, tot 31 mei in Stedelijk Mo-demuseum, Hasselt. Info: 011-23.96.21.