Zinnenprikkelend zeebanket

Verliefde zielen die nog geen tafel geboekt hebben voor een romantisch etentje in een leuk restaurant, maken weinig kans om plaats te vinden met Valentijn. Zo moeten ze niets aan de verbeelding overlatende gerechten zoals

verlovingsfestijn van vis, tortelduifroomsoepje, tedere ontmoeting van een grietje met een zilt juweel

en

Cupido's ontknoping

aan zich voorbij laten gaan. Geen nood. Er zijn alternatieven. Titania Hardie bijvoorbeeld. Haar boek

Magie in de keuken

zorgt voor verwen-inspiratie.

BR>

Het mooi gelayoute kookboek met rood fluwelen kaft is ook inhoudelijk origineel opgebouwd. "Deze culinaire reis is een verkenningstocht van de relatie tussen eten en liefde, tussen het voeden van het lichaam en de ziel", gaat Titania bevlogen van start. De Britse auteur is gefascineerd door kruiden. Ze vertrekt van traditionele gerechten, die ze mengt met traditioneel Keltische en hedendaags geïnspireerde ingrediënten. Wie haar wat belerende adviezen met een korreltje zout neemt, kan bijvoorbeeld het recept van

Thaise reuzengarnalen met chilipeper en gember

uitproberen. "Zeebanket is bij een romantisch diner onweerstaanbaar. Misschien is het de sensuele overgave waarmee de vingers afgelikt worden of alleen maar het idee van de extravagante ingrediënten, maar bijna iedereen komt in een amoureuze stemming, zelfs nog voor een hap genomen te hebben. Voeg hierbij het afrodisiacum koriander en het vermogen van chilipeper en gember om de lichaamstemperatuur te verhogen en niets staat een gepassioneerde avond nog in de weg", belooft Titania. U bent alvast gewaarschuwd.

Ingrediënten

: Voor de dressing: sap van 2 limoenen, 2 eetlepels palmsuiker of ruwe bruine suiker, 1 rood chilipepertje (ontpit en fijngesnipperd), een knoflookteentje, 1 dl kokosmelk. Voor de rijst: 175 g basmatirijst, 1 theelepel kurkumapoeder, enkele saffraandraadjes, 2 eetlepels gedroogde kokosnoot. En verder: 6 rauwe reuzengarnalen in hun pantser, 2 gekneusde knoflookteentjes, 1 eetlepel vers geraspte gemberwortel, 1 fijngesnipperd en ontpit rood chilipepertje, 2 limoenblaadjes, 1 fijngesnipperde stengel citroengras, 2 eetlepels zonnebloemolie, 1 bosje grof gehakte koriander, 1 bosje grof gehakte munt.

Bereiding

: Roer de ingrediënten voor de dressing door elkaar en laat goed trekken. Meng de rijst met bovenvermelde smaakmakers en stoom of kook de rijst. Verwijder het pantser van de garnalen. Houd wel de kop en staart intact. Bak ze op hoog vuur in een mengsel van olie, knoflook, chilipeper, limoenblaadjes en citroengras. Voeg op het einde koriander en munt toe. Schep de garnalen met een schuimspaan uit de olie, leg ze op een bedje saffraanrijst en giet er een scheutje dressing over. Serveer de resterende dressing apart in een kommetje.

Magie in de keuken, Titania Hardie, Trion, 144p.