Interpay maakt mogelijk misbruik van monopoliepositie

Print
Interpay maakt als enige aanbieder van het elektronisch betalingsverkeer in Nederland mogelijk misbruik van haar waarschijnlijke machtspositie. Dat heeft de voorzitter van de rechtbank in Utrecht gezegd in zijn vonnis in het kort geding van Superunie tegen Interpay.
Superunie, een inkooporganisatie van regionale supermarktketens, vindt dat Interpay voor transacties met een betaalkaart ten onrechte bijzondere korting verleent aan kleinhandelsconcern Ahold (onder meer Albert Heijn en Etos).

Superunie eist dezelfde kortingen als Ahold, maar de voorzitter van de rechtbank heeft die vordering niet toegewezen. Volgens de rechter is in het korte tijdsbestek van een kort geding de ongelijke behandeling niet zonder elke twijfel aangetoond.
Wel oordeelde de voorzitter dat er "sterke aanwijzingen zijn dat Interpay met de aan Ahold toegekende bijzondere korting misbruik maakt van haar waarschijnlijke machtspositie". De rechtbank dringt aan op nader onderzoek, bij voorkeur door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Afgelopen dinsdag kreeg in ons land Unizo gelijk van de rechtbank in een geschil met Banksys, de beheerder van het elektronisch betaalverkeer in België. De rechter oordeelde dat de dienstverlening van Banksys continu moet verzekerd zijn en bestempelde het bedrijf als een "monopolist". De zelfstandigenorganisatie vindt overigens dat Banksys te hoge tarieven aanrekent voor de kleinhandel.