Nieuw kwaliteitslabel voor kippenvlees voorgesteld

Print
Vzw Belplume heet voorlopig het nieuwe kwaliteitslabel voor de in Vlaanderen geslachte braadkip. Vlaams minister van Economie Jaak Gabriëls kondigde zaterdag ter gelegenheid van de landbouwbeurs Agribex in Brussels Expo een systeem van integrale kwaliteitsborging voor kip aan en sprak de landbouwers bemoedigend toe.
De pluimveesector wil duidelijk wat doen aan het imago van het boerenbedrijf dat de laatste tijd opnieuw flink wat deuken heeft gekregen, niet in het minst door de jongste crisissen rond de voedselveiligheid.
"Het feit dat het bedrijfsleven zelf het initiatief neemt om van mengvoederfabrikant over braadkippenhouder tot pluimveeslachterij en uitsnijderij werk te maken van een geïntegreerde kwaliteitsbewaking, doet mij veel plezier", zegde de voormalige federale minister van Landbouw. "Het is voor andere sectoren binnen en buiten de landbouw een voorbeeld van hoe we te werk moeten gaan om succesvol te kunnen ondernemen".

De productie van braadkippen en het slachten ervan is voornamelijk een Vlaamse aangelegenheid. Vlaanderen telt 650 professionele vleeskippenbedrijven, elk met een capaciteit van minimum 10.000 kippen. Jaarlijks worden in Vlaanderen ruim 200 miljoen braadkippen geslacht. Daarvan is een groot deel voor het buitenland bestemd.
De belangrijkste afnemers zijn Nederland (40 pct), Frankrijk (17 pct), Groot-Brittannië (11 pct) en Duitsland (5 pct). "Een eenheidslabel moet de kwaliteit garanderen, voedselveiligheid moet een verkoopsargument worden", meent Gabriëls. De introductie van IKB-kip (integrale keten bewaking) is een positief signaal. Over een half jaar moet heel het systeem klaar zijn.

Volgens de minister bezit Vlaanderen de ervaring en de kennis om producten van hoge kwaliteit te leveren. "Ook voor kip moeten we die weg bewandelen. Ik steun het initiatief van vandaag dan ook met hart en ziel", zegt Gabriëls. "Als we niet alleen in de pluimveesector, maar ook in de andere landbouwsectoren zo samen blijven verder werken en strijden, ben ik ervan overtuigd dat er voor de Vlaamse landbouw een succesvolle duurzame toekomst is weggelegd", voorspelt de minister.