Belgisch leger tekent samenwerkingsakkoord met Oekraïne

Print
België en Oekraïne hebben vrijdag een kaderakkoord getekend voor militaire samenwerking op de laatste dag van het driedaagse bezoek aan Brussel van de Defensieminister van Oekraïne Volodymir Chkidtchenko. Het akkoord handelt onder meer over de uitwisseling van militairen voor opleiding en vorming. Dat bevestigt het Belgisch ministerie van Defensie.
Chkidtchenko omschreef de hervorming van het Belgisch leger als "gedurfd", omdat ze aan de troepen "een unieke commandostructuur" had bezorgd. Oekraïne zoekt toenadering tot de Europese Unie en de Navo maar wil openlijk niet bevestigen dat het wil toetreden. Het land wil ook zijn leger herstructureren, dat voornamelijk een erfenis is van het voormalige Russische Rode Leger. President Koutchma wil ondanks de economische moeilijkheden "een mobiel en sterk beroepsleger" op poten zetten.
Flahaut zei nog dat de mogelijkheid bestond dat een eenheid van het Oekraïense leger zich aansloot bij de Belgische troepen die ontplooid zijn in het noorden van Kosovo binnen de KFOR-troepenmacht.