Ronde Vlaanderen - terugkeer van Koppenberg

In de gotische zaal van het stadhuis van Brugge is donderdagmiddag de Ronde van Vlaanderen 2002 voorgesteld. De 86e editie van 'Vlaanderens mooiste' gaat nu al de geschiedenis in als die van de terugkeer van de Koppenberg. De Koppenberg werd in 1976 voor het eerst opgenomen in het parcours en kende sindsdien een bewogen geschiedenis. Meer dan eens ontstond er op de flanken van de bult van Melden een chaos zonder voorgaande. Renners kwamen ten val op de smalle beklimming en versperden op die manier de weg voor de rest van het peloton, dat zich scheldend en wroetend een weg naar boven vocht.

BELGA

Voor de neutrale supporters groeide de Koppenberg uit tot een waar bedevaardsoord, de renners konden het circusnummer echter missen als kiespijn. Voorstanders betoogden dat de heuvel een prima scherprechter was waar de beteren zich konden manifesteren, tegenstanders hadden het over koersvervalsing. Door de jaren heen werd er veel gesleuteld aan de passage: volgwagens werden omgeleid, supporters werden van de bermen geweerd, er kwamen materiaalposten... Niets mocht echter helpen. De druk op de organisatoren om de bult van het programma te halen nam steeds toe. Toen op 5 april 1987 vluchter Jesper Skibby voor het oog van de camera van de sokken werd gereden door de wagen van de internationale koerscommissaris, was de maat vol: de Koppenberg had zijn tijd gehad.

Sinds de Koppenberg van het programma werd geschrapt, is de roep om hem terug te halen nooit ver weg geweest. Nu, in 2002 is het zo ver: de Koppenberg keert in al zijn glorie terug. De heropname kwam er slechts na veel wikken en wegen. De kasseistrook wordt op dit moment heraangelegd, op de dag van de wedstrijd worden alle begeleiders omgeleid, zijn er materiaalposten, mogen de toeschouwers niet plaatsnemen in de bermen... Ruim 250.000 frank zal de facelift van de Koppenberg uiteindelijk gekost hebben als hij op 1 april feestelijk wordt ingereden. Geen wielerliefhebber die er aan twijfelt of die investering de moeite loont.