Pauline Trigère overleden

Modeontwerpster Pauline Trigère is woensdagavond op 93-jarige leeftijd overleden, zei haar schoondochter Melanie Radley. De Française woonde sinds de jaren '30 in de Verenigde Staten en stond bekend om haar onberispelijke en fantasierijke dameskostuums en jassen.

APNED

BR>

Trigère bleef tot op het laatst van haar leven ontwerpen. Onlangs werkte zij voor een website en postorderbedrijf om brillenkokers, pillendozen en wandelstokken te maken voor elegante senioren. "De praktische aspecten zijn altijd heel belangrijk geweest in mijn leven en mijn ontwerpen. Je moet dingen functioneel maken, maar dat betekent nog niet dat zij niet aantrekkelijk kunnen zijn", zei Trigère in een interview met het persbureau Associated Press in december 2000.

De ontwerpster was in de jaren '40 een van de eerste die alledaagse stoffen als katoen en wol gebruikte voor avondkleding. In de jaren '60 introduceerde zij de razendpopulaire jumpsuit. Zij kleedde beroemdheden als Bette Davis, Josephine Baker, Angela Lansbury en de hertogin van Windsor en haar ontwerpen voor avondjurken, dameskostuums en jassen hebben een blijvend stempel op de mode gedrukt.

Trigère is afkomstig uit een Franse kleermakersfamilie en emigreerde in 1937 naar de Amerikaanse stad New York. In 1949, 1951 en 1959 won zij de Coty American Fashion Critics Award en zij ontving in 1993 een prijs voor haar totale oeuvre van de Council of Fashion Designers of America. In 2001 verleende de Franse regering haar het Legioen van Eer.