Vakbonden reageren voorzichtig

De vakbonden reageren voorzichtig op de plannen van autoconstructeur Ford om 1400 van de zowat 10.000 personeelsleden te ontslaan. Ze zijn 'best tevreden met de geplande investeringen die het bedrijf toekomst geven', maar weigeren zich uit te spreken over het aantal ontslagen en de wijze waarop die werknemers moeten afvloeien. "De onderhandelingen daarover starten maandag", zegt Ronny Champagne (ABVV-metaal) voorzichtig.

BELGA

BR>

Het scenario is bekend: 14 procent werknemers minder in Genk, zeggen de plannen. Tegelijkertijd wordt de vestiging omgevormd tot "een uiterst flexibele en hoogtechnologische productievestiging", wat een investering vergt van zowat 900 miljoen euro. Het nieuwe productiesysteem moet de fabriek toelaten vier nieuwe modellen te maken: de Mondeo, de opvolger van de Galaxy en de Focus en een vierde niet nader genoemde wagen. De Transit daarentegen verdwijnt uit Genk en wordt voortaan in Turkije gebouwd.

Ford kiest daarbij voor een nieuw, meer efficiënt productieplan. Maar het drieploegenstelsel voor de werknemers blijft behouden. De ontslagen gebeuren 'op vrijwillige basis', maakt het bedrijf zich sterk. Wat dat in de praktijk betekent, blijft een vraagteken. Ook voor de vakbonden. Zij verwijzen voorzichtig naar een mogelijk brugpensioen 'voor wie ouder is dan vijftig'. "Want als het niet goed gaat in een bedrijf zijn mensen blij dat ze met brugpensioen kunnen", weet Ronny Champagne (ABVV).

Ze herinneren zich 'dat daar bij de vorige herstructurering -inmiddels zowat drie jaar geleden ook massaal is voor gekozen een brugpensioenregeling- maar merken meteen op 'dat de onderhandelingen, die maandag zullen starten ook daarover meer duidelijkheid zullen moeten brengen'. Ook over het totale aantal ontslagen laten de vakbonden zich niet uit: ze wachten de onderhandelingen af. Meer nieuws daarover vanaf maandag. Bij de toeleveringsbedrijven zullen vermoedelijk geen banen sneuvelen, zo verwacht de directie van Ford Genk.