Afrikaanse landenbeker: Kameroen voor de vierde keer

Print
Titelhouder Kameroen heeft zondag het record van Ghana en Egypte geëvenaard door voor de vierde keer de Afrikaanse landenbeker voetbal te veroveren. In de finale van de editie 2002 won het na het nemen van strafschoppen (3-2) van Senegal. In de reguliere speeltijd en in de verlengingen kwamen de twee ploegen niet tot scoren.
Het is de eerste keer sinds 1965 dat een land zichzelf kan opvolgen als Afrikaans kampioen. Toen was dat Ghana. Net zoals in 2000 wonnen de ontembare leeuwen pas na een strafschoppenreeks. Ze wonnen de beker ook al in 1984 en 1988. De strafschoppen van de Senegalezen Moustapha Faye en kapitein Aliou Cissé werden gestopt door doelman Alioum Boukar. El Hadji Diouf schoot naast. De Senegalese keeper Tony Sylva stopte de ballen van Pierre Womé en Rigobert Song.

Deze finale zonder doelpunten was de perfecte samenvatting van een toernooi waar bijzonder defensief gespeeld werd. Er werden amper 48 goals in 32 wedstrijden gemaakt (1,5 per match). Voor 50.000 toeschouwers hielden beide ploegen elkaar in evenwicht in de eerste helft. Na de rust namen de spelers van trainer Wilfried Schaefer het heft in handen. Kameroen kwam gevaarlijk voor de dag. Ze moesten het, net als in de halve finales, wel stellen zonder Patrick Mboma (Parma). Zijn plaats werd ingenomen door Puis Ndiefi.

Senegal, dat voor het eerst in de finale stond, had duidelijk nog last van de zware wedstrijd donderdag in de halve finales tegen Nigeria. Ook toen kwamen er verlengingen aan te pas.