Bush stemt in met nucleaire stortplaats in Nevada

Print
President George W. Bush heeft vrijdag ingestemd met de bouw van een ondergrondse stortplaats van nucleair afval in de staat Nevada. Daarmee gaat de regering in Washington de strijd aan met de autoriteiten en de bevolking van de dunbevolkte staat in het westen van de Verenigde Staten, die er niets voor voelen dat al het Amerikaanse kernafval in hun staat wordt opgeslagen.
Bush heeft zijn besluit meegedeeld in een brief aan de leiders van het Congres. De stortplaats komt in Yucca Mountain, onder de bergen van de Mohave-woestijn, ongeveer 140 kilometer van Las Vegas.

Zowel de Republikeinen als de Democraten in Nevada hebben zich tegen het plan gekeerd. Zij vrezen dat toeristen de gokhallen in Las Vegas mijden, als ze weten dat ruim honderd kilometer verder kernafval ligt opgeslagen. Ook wordt de ontwikkeling van de stad, die tot de snelstgroeiende van de Verenigde Staten behoort, erdoor vertraagd.
Het Congres van de staat kan tegen de komst van de ondergrondse stortplaats stemmen, maar het Witte Huis zal zich zich dan tot het Congres in Washington wenden, dat het laatste woord heeft. Het nucleaire afval is nu op 131 plaatsen in 39 staten opgeslagen.