Bush stuurt vrijwilligers Peace Corps naar Afghanistan

Print
De Amerikaanse president George Bush stuurt voor het eerst sinds 1979 vrijwilligers van het Peace Corps naar Afghanistan. Bush wil het totaal aantal uitgezonden vredesvrijwilligers in de hele wereld verdubbelen tot ongeveer 15.000.
Het Peace Corps werd in 1960 opgericht naar een idee van John F. Kennedy. De vrijwilligers gaan naar ontwikkelingslanden om bij te dragen aan het verspreiden van vrede.

Volgens Bush is het vredeskorps nu meer dan ooit nodig "De vrijwilligers van het Peace Corps nemen de Amerikaanse idee met zich mee", zei hij vrijdag. "Als we het Peace Corps niet zouden uitbreiden, zouden we precies doen van de terroristen wilden." Bush woonde vrijdag de beëdiging bij van de nieuwe directeur van de vrijwilligersorganisatie, Gaddi Vasquez.
De komende drie weken zal een team naar Afghanistan gaan om te onderzoeken hoe het Peace Corps daar kan helpen met de wederopbouw. Het korps vertrok 23 jaar geleden uit Afghanistan na de inval van de Sovjet-Unie.

Volgende week zal Bush tijdens zijn reis door Azië in China aandringen op een uitbreiding van de Chinese missie van het Peace Corps. Ook wil hij proberen om voor het eerst of opnieuw vrijwilligers te sturen naar Azerbeidzjan, Oost-Timor, Bosnië, Peru, Swaziland, Tsjaad en Botswana. De president wil vooral meer vrijwilligers sturen naar landen die de Verenigde Staten "verkeerd begrijpen".