Haider trekt zich terug uit nationale Oostenrijkse politiek

Print
Jörg Haider, de voormalige leider van de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FP0), heeft vrijdag aangekondigd dat hij zich terugtrekt uit de landelijke politiek. Haider blijft wel aan als premier van de Oostenrijkse deelstaat Karinthië.
De extreem-rechtse politicus raakte deze week in opspraak wegens zijn reis naar Irak, waar hij een ontmoeting had met president Saddam Hussein. Na zijn terugkeer in Oostenrijk verklaarde Haider dat Irak geen onderdeel is van een "as van het kwaad", zoals de Amerikaanse president Bush onlangs stelde in zijn State of the Union. Dat kwam hem op stevige kritiek te staan van bondskanselier Schüssel en de Verenigde Staten. Ook binnen zijn eigen partij werden zijn uitspraken niet gewaardeerd. Hij maakte nu zijn besluit bekend op de Oostenrijkse televisiezender ORF.

Haider maakte geen deel uit van de regeringscoalitie, maar oefende achter de schermen wel invloed uit op het regeringsbeleid. "Omdat het blijkbaar een probleem is dat ik te veel invloed uitoefen, wil ik het regeringsteam van de FP0 niet langer in de weg staan", motiveerde de voormalige partijvoorzitter zijn besluit. Volgens hem moet niet de indruk ontstaan dat het land vanuit Karinthië wordt bestuurd.

Haider legde het voorzitterschap van de FP0 in februari 2000 neer nadat hij de partij naar een grote verkiezingsoverwinning had geloodst waardoor deze in de regering kwam. De FP0 vormt een coalitie met de conservatieve Oostenrijkse Volkspartij (OVP) van bondskanselier Schüssel.