"Moord op Afghaans minister was complot"

Print
De Afghaanse interim-premier Hamid Karzai heeft vrijdagavond gezegd dat de moord op minister Abdul Rahman van burgerluchtvaart en toerisme een complot was. Het ging om een samenzwering waarbij verscheidene, inmiddels naar Saudi-Arabië uitgeweken hoge regeringsfunctionarissen betrokken waren, aldus Karzai op een in allerijl belegde persconferentie.
"Rahman is vermoord door mensen die dat gepland hadden. Wij vragen de Saudiërs deze lieden te arresteren en naar Afghanistan terug te sturen, opdat wij hen kunnen berechten en achter de tralies zetten", aldus de premier.

Minister van informatie Abdul Rahim Makhdoom had, voordat Karzai de pers te woord stond, bekendgemaakt dat in verband met de moord vijf mensen werden gezocht - twee generaals en voorts mensen die werkten voor de inlichtiningendienst en het ministerie van justitie. Zeker drie van de verdachten zouden, in het gezelschap van Mekka-gangers naar Saudi-Arabië zijn ontkomen.

Minister Rahman werd donderdagavond op het vliegveld van Kabul vermoord. Volgens de eerste berichten had een groep Afghaanse Mekka-gangers hem uit woede over enorme vertragingen aangevallen.
De gewelddadige confrontatie deed zich voor nadat Rahman naar het vliegveld was gegaan voor een vlucht naar de Indiase hoofdstad New Delhi. Honderden pelgrims, van wie sommigen al dagen op het vliegveld op Saudische visa en vervoer naar Mekka wachtten, blokkeerden zijn toestel de weg na geruchten dat hun vlucht naar Mekka nog meer vertraging zou oplopen omdat de minister hun vliegtuig had gevorderd.

De belegering duurde ongeveer vijf uur. Toen de minister tegen 20.00 uur naar buiten kwam om te proberen de menigte te bedaren werd hij aangevallen. Rahman stierf kort daarop aan zijn verwondingen. Verscheidene pelgrims raakten bij een worsteling met de lijfwachten van Rahman gewond.

Hoeveel buitenlandse vredessoldaten er ten tijde van de moord op de luchthaven waren en of zij geprobeerd hebben tussenbeide te komen was niet bekend. Op het vliegveld is al enkele weken een Frans contingent gestationeerd. Een woordvoerder van de vredesmacht suggereerde dat de soldaten, die militaire installaties op de luchthaven bewaken, zich op een ander gedeelte van het vliegveld bevonden. "Het was op het burgergedeelte van de luchthaven en het betrof burgers", zei de zegsman, die anoniem wilde blijven, over het voorval.

Bij het huis van Rahman heerste grote verslagenheid onder familie en vrienden van de omgekomen minister. "Wij hebben een goede, goed geschoolde man verloren", zei een naaste medewerker van Rahman, Mohammed Yakoub Nuristani. "Hij wilde helpen Afghanistan weer op te bouwen."