Stichting prins Laurent roept leden niet op voor betoging

Print
De stichting prins Laurent roept haar leden niet op om zondag mee op te stappen in de betoging van de dierenrechtenorganisaties GAIA en Animaux en Péril (AEP) tegen de vrijspraak vorige maand van zeven veehandelaars beschuldigd van dierenmishandeling. Sommige leden van de raad van bestuur van de stichting vinden het ongepast om tegen een vonnis te betogen.
De Stichting laat haar leden vrij om te beslissen of ze al dan niet meestappen in de betoging. Dat heeft Roland Gillet, eresenator en lid van de raad van bestuur van de Stichting bevestigd.
De beslissing om de keuze aan de leden te vragen, kwam er na een vergadering donderdagavond. Magistraten en universiteitsprofessoren die in de raad van bestuur zetelen, hebben volgens Gillet principiële bezwaren tegen een betoging die tegen een vonnis gericht is. Toch zullen volgens Gillet veel leden van de Stichting zondag meebetogen.

Eerder deze week had de Stichting aangekondigd deel te zullen nemen aan de betoging. Prins Laurent zou niet mee opstappen, maar gaf wel zijn steun aan de manifestatie. Dit laatste tot ergernis van Waals landbouwminister José Happart (PS), die in verschillende interviews liet verstaan dat hij het engagement van de prins en de Stichting onaanvaardbaar vond.

Volgens Gillet is Happart hierbij zijn boekje te buiten gegaan. "Minister Happart heeft de prins grofweg beledigd. Daarenboven is het niet aan Happart, de beschermer van de dierenbeulen, om lessen in civisme te geven aan wie dan ook," zegt Gillet.

De dierenrechtenorganisaties zijn verontwaardigd over de houding van Happart die ze beschuldigen de betoging te willen saboteren. Ook enkele uitspraken van kamervoorzitter Herman De Croo over de betoging worden niet in dank afgenomen. "Manifesteren zondag is nu meer dan ooit noodzakelijk," stellen ze in een communiqué.