Rode Duivels: Tanghe en Van Buyten er weer bij

Stefaan Tanghe en Daniel Van Buyten zijn de opvallendste namen in de 18-koppige selectie die bondscoach Robert Waseige vrijdag bekendmaakte voor de vriendschappelijke interland van België tegen Noorwegen, woensdag in Brussel.

BELGA

Tanghe is er voor het eerst in bijna tweeënhalf jaar weer bij, blessureleed hield Van Buyten sinds zijn belangrijke gelijkmaker in Schotland (2-2) uit de nationale ploeg. "Stefaan Tanghe- die zijn laatste cap tegen Engeland pakte op 10 oktober 1999 - keert terug bij de groep wegens zijn grote regelmaat. Hij is dit jaar goed bezig bij Utrecht. Wat Van Buyten betreft, die speelde sinds zijn terugkeer na een billetsel al een achttal wedstrijden met Marseille. Op een hoog niveau, want de Franse competitie is niet niks. Telkens kon hij zonder moeite mee", verklaart Waseige zijn keuze voor de twee.

Zij zijn slechts twee van de zes nieuwkomers ten opzichte van de selectie die Tsjechië partij gaf in de WK-barragewedstrijden. Ook Joos Valgaeren, out met een knieblessure sinds San Marino in juni, keert terug in de selectie. Net zoals Emile Mpenza, Walter Baseggio, en Frédéric Herpoel, die in Kroatië de kwalificatie niet mee konden helpen afdwingen, en daarna geblesseerd of uit vorm uitvielen. "En ook iemand als Mark Hendrikx valt af. In een selectie van achttien is hij er niet bij. Nico Van Kerckhoven is trouwens helemaal hersteld bij Schalke 04." Jan Moons wordt als tweede doelman opnieuw vervangen door Frédéric Herpoel, voor Glen De Boeck, pas hersteld, kwam de interland nog te vroeg.

Over de wedstrijd van woensdag was de bondscoach kort. Het resultaat is voor Waseige woensdag niet zo belangrijk: "Het belangrijkste is dat de groep 'België' na de lange winteronderbreking weer samenkomt. Ook al vind ik dat zo'n onderbreking ook zijn positieve kanten heeft. Iedereen kan wat bekomen, de geest vrijmaken, en eens nadenken over het objectief: een goed WK spelen. Wat de veldbezetting betreft, zal ik misschien het systeem een klein beetje wijzigen, en de partij is ook een kans om nieuwe duo's uit te proberen, bijvoorbeeld Mpenza-Sonck voorin.