Canada naar tribunaal voor gouden medaille

Het Canadese Olympische Comité (COA) stapte donderdagavond naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) om alsnog een gouden medaille af te dwingen voor het Canadese schaatspaar Jamie Salé-David Pelletier. De Canadezen willen dat het TAS de negen juryleden die de finale van het kunstschaatsen bij de paren beoordeelden, een getuigenis afneemt.

BELGA

BR>

Het kunstschaatsen in Salt Lake wordt momenteel beheerst door een juryschandaal bij de finale paarrijden. Tot ontzetting van het publiek ging het goud niet naar het Canadese koppel Salé-Pelletier. De jury kende de titel toe aan de Russen Elena Berezhnaya en Anton Sikarulidze. Neutrale waarnemers noemden de uitslag direct al een schandaal. Sikarulidze had tijdens de vrije kür een flinke uitglijder gemaakt. Salé en Pelletier hadden een vlekkeloze uitvoering.

Het Franse jurylid Marie-Reine Le Gougne wordt er op zijn minst van verdacht het op een akkoordje gegooid te hebben met haar Oost-Europese collega's bij het toekennen van de punten voor de vrije kür op 11 februari. Daardoor gingen de Russen en niet de Canadezen met het goud aan de haal. Het COA wil het goud niet afpakken van de Berezhnaya en Sikarulidze, maar wil dat gerechtigheid geschiedt door ook aan Salé en Pelletier een gouden medaille toe te kennen.

De Franse kunstschaatsbond gaf donderdag toe dat haar omstreden jurylid zich onder druk gezet voelde. De Amerikaanse tv-zender NBC sprak onomwonden van koehandel. In ruil voor een royale beloning van het Franse jurylid voor het Russische paar, zou het Russische jurylid bij het ijsdansen het Franse paar Anissina/Peizerat bevoordelen.

Aangeboden door onze partners