Ulla Werbrouck stopt met judo

Ulla Werbrouck (30) stopt met judo. De algemene verwachting was dat Werbrouck tot mei - aan de vooravond van het Europees kampioenschap in Maribor - zou doorgaan. Haar tegenvallende prestatie in Parijs heeft blijkbaar de beslissing bespoedigd. Met Werbrouck verdwijnt een van de grootste judoka's aller tijden van het toneel. De koningin van de ushi-mata, een beweging waarin ze ongeevenaard was. In 1988 maakte ze haar verschijning in het internationaal circuit. Bijna veertien jaar stond ze met veel autoriteit aan de absolute top in haar gewichtsklasse (-70 kg, tot 1997 -72 kg).

BELGA

De palmares van Werbrouck is zonder meer indrukwekkend: ze werd olympisch kampioene in Atlanta en was zeven keer Europees kampioene. Aan een wereldtitel is ze nooit geraakt: wel was ze twee keer tweede (Chiba 1995 en Birmingham 1999) en twee keer derde (Parijs 1997 en Munchen 2001). Ze won ook twintig grote internationale tornooien. In 2001 was Werbrouck nog goed voor overwinningen in de drie meest prestigieuze Super A-tornooien: Parijs, Munchen en Fukuoka. Ook won ze vorig jaar nog de Europese titel.

Sinds Jean-Marie Dedecker zich minder met haar trainingen bemoeide, ebde de goesting stilaan weg. Ulla had ook last van latente rugpijnen. De meest doorslaggevende factor bij haar beslissing moet het verlangen geweest zijn om een baby op de wereld te zetten. Familie en gezin hebben in het leven van Werbrouck altijd met stip voorop gestaan.