Recordaantal zeeschildpadden sterft op stranden Florida

Print
Een recordaantal zeeschildpadden is in 2001 op de stranden van de Amerikaanse staat Florida om het leven gekomen. Volgens experts is de stijging de schuld van garnalenvissers. Dit meldde de Amerikaanse krant The Miami Herald vrijdag.
In 2001 spoelden er 1.337 dode of stervende schildpadden aan op de stranden van Florida. Dat is het hoogste aantal sinds in 1980 biologen de aantallen noteren, aldus het Marine Research Institute in Florida.
Het vorige record dateert uit 1996 en bedroeg een kleine honderd schildpadden minder. Toen zorgde een zogenoemd rood getij, een roestbruine verkleuring van het zeewater als gevolg van explosieve vorming van plankton, voor een bedreiging van de zeeschildpaddenstand.

De huidige bedreiging voor de schildpadden zijn de garnalenvissers. "Wanneer andere Amerikaanse staten de garnalenvangst voor een paar maanden verbieden, komen de vissers allemaal naar de wateren voor de kust van Florida. De schildpadden raken verstrikt in hun netten, ondanks speciale aanpassingen waardoor de zeeschildpadden zouden moeten kunnen ontsnappen", aldus Allen Foley, een bioloog die is verbonden aan een instituut dat onderzoek naar zeeschildpadden doet.
Volgens Foley sterft ook nog eens een kwart van de gestrande schildpadden, omdat zij in aanraking zijn gekomen met een scheepsromp of een schroef.
Alle vijf soorten zeeschildpadden die voor de kusten van Florida voorkomen, zijn beschermd.