Vaticaan geeft documenten vrij over rol Pius XII tijdens WO II

Print
Het Vaticaan gaat documenten vrijgeven over de rol die paus Pius XII tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gespeeld bij het helpen van oorlogsslachtoffers en vluchtelingen, heeft het Vaticaan vrijdag bekendgemaakt.
Pius XII, paus van 1939 tot 1958, is vaak bekritiseerd omdat hij zich tijdens de oorlog niet verzet heeft tegen de holocaust, waar hij volgens een aantal deskundigen eerder van op de hoogte was dan hij zelf na de oorlog beweerde.
Uit de archiefstukken die openbaar zullen worden gemaakt, blijkt volgens het Vaticaan dat Pius zich barmhartig opstelde tegenover alle vluchtelingen en op grote schaal hulp verschafte aan oorlogsslachtoffers. "Er moet een eind komen aan de onterechte en ondankbare speculatie over de opstelling van Pius XII", aldus de toelichting van het Vaticaan. Waneer de documenten beschikbaar komen is niet bekendgemaakt.

Zeven maanden geleden stopte een commissie bestaand uit rooms-katholieke en joodse wetenschappers een onderzoek naar de opstelling van het Vaticaan tijdens de Tweede Wereldoorlog omdat het Vaticaan weigerde om zijn archieven open te stellen.