Pim Fortuyn met eigen naam naar verkiezingen

De Nederlandse politicus Pim Fortuyn heeft zich vrijdag met de "Lijst Pim Fortuyn" bij de Kiesraad aangemeld voor de komende Kamerverkiezingen in Nederland. Hij werd vorig weekend uit de rechtse partij Leefbaar Nederland gezet na ophefmakende uitspraken in De Volkskrant.

BELGA

BR>

Fortuyn pleitte in de krant voor het schrappen uit de Nederlandse grondwet van het verbod op discriminatie en voor de sluiting van de grens voor moslims die zich in Nederland willen vestigen. "Ik vind 16 miljoen Nederlanders wel genoeg. Het is een vol land", stelde hij. De politicus zei ook voor de opzegging van het Vluchtelingenverdrag en het Akkoord van Schengen te zijn.

Fortuyn had vrijdag nog geen namen van andere kandidaten voor zijn nieuwe lijst. Hij gaf aan dat hij met een landelijke lijst komt en dat hij in alle districten mee wou doen aan de verkiezingen. De Kiesraad beslist woensdag of hij de voorgestelde partijnaam toelaat.

Vijf geldschieters van Leefbaar Nederland eisen hun geld terug omdat Fortuyn uit die partij is gezet. De teleurgestelde donateurs willen samen "pakweg een half miljoen gulden" (ruim 1,1 miljoen euro) terug, aldus hun advocaat Pit. De raadsman liet beslag leggen op de bankrekening van Leefbaar Nederland. Fortuyn zei zelf dat hij niets te maken had met de actie van de geldschieters. "Ik sta daar volstrekt buiten. Het is mijn geld niet".

Het programma van de nieuwe politieke partij zal volgens Fortuyn een fors aantal overeenkomsten vertonen met het programma van Leefbaar Nederland. Fortuyn stelde dat hij met zijn uitspraken over het vreemdelingenbeleid de achilleshiel van de Nederlandse samenleving had blootgelegd. Op 14 maart wordt duidelijk wat de partij van Fortuyn precies wil met Nederland. Op die dag verschijnt een nieuw boek van de hand van de oprichter. "In dat boek geef ik aan hoe de problemen kunnen worden aangepakt en op termijn opgelost", aldus Fortuyn. "Ik zal Paars ter verantwoording roepen".