Milosevic toont gruwelbeelden

Na een anderhalf uur is de zitting van het Joegoslavië-Tribunaal, vrijdagmorgen in Den Haag, geschorst. Vandaag is Slobodan Milosevic opnieuw aan het woord. Voorzitter May gaf aan dat hij vanavond zijn tussenkomst moet afronden.

BELGA

BR>

Een anderhalf uur lang liet Milosevic op het interne netwerk van het tribunaal talrijke gruwelijke beelden projecteren van de slachtoffers en vernielingen van de NAVO-bombardementen op Joegoslavië in april en mei '99. Het zal Milosevic vermoedelijk ook niet ontgaan zijn dat de internationale nieuwszenders zijn tussenkomst rechtstreeks uitzenden en dus ook de gruwelijke beelden in de huiskamers van de hele wereld stuurden.

De ex-president liet de foto's van afzichtelijk verminkte lijken projecteren, "slachtoffers van de clusterbommen, vandaar dat de gebouwen errond nog overeind staan", becommentarieerde Milosevic. Hij noemde ook het merendeel van de slachtoffers bij naam. Over de bombardementen van enkele wijken en steden benadrukte hij dat daar verschillende nationaliteiten, Albanezen, Serviërs, Turken en zigeuners woonden. "Ze leefden er in vrede samen en dat is waarom ze moesten vernietigd worden", zei Milosevic.

Volgens het vroegere staatshoofd koos de NAVO er ook altijd bewust voor om de burgerdoelwitten 's nachts te bombarderen, "op het moment waarop de bevolking een aanval het minst verwacht", zei hij. Milosevic dreef ook de spot met het bombardement van de Chinese ambassade in Belgrado. "Net alsof ze niet wisten dat die daar stond. Talrijke diplomaten zijn daar geweest", zei Milosevic. Hij hield de Amerikaanse president Clinton persoonlijk verantwoordelijk voor het bombardement.

Op het einde van het eerste deel van de zitting kwam Milosevic opnieuw in aanvaring met voorzitter van het tribunaal Richard May. Die vroeg eerst hoelang zijn tussenkomst nog zou duren. "Ik weet het niet, want ik kan mij niet voorbereiden zoals de openbare aanklagers. Maar ik denk dat ik over de helft van mijn tussenkomst ben", zei Milosevic. "U zou vanavond moeten afronden", zei May. "U kan mij niet in tijd beperken", repliceerde Milosevic. "Wij zullen uitmaken wat een redelijk tijdsbestek is om uw tussenkomst te houden", besloot May, waarna de zitting geschorst werd.