Italiaanse priester geëxcommuniceerd die homohuwelijken inzegende

Een Italiaanse priester die jarenlang "huwelijken" van homoparen inzegende, is geëxcommuniceerd en uit z'n bisdom verbannen. Dat heeft de bisschop van de Noord-Italiaanse stad Pinerolo beslist. De 63-jarige Franco Barbero zegende zeker 35 homoparen in, en ook nieuwe relaties van gescheiden mensen. De priester had al diverse waarschuwingen van z'n bisdom gekregen, maar sloeg die in de wind.

BELGA

BR>

Bisschop Pier Giorgio Bernardi beschuldigt Barbero ervan de belangrijkste mysteries van de christelijke leer, zoals de maagdelijkheid van Maria, te negeren. "Zijn morele houding en de viering van pseudohuwelijken tussen homoseksuele mensen zijn fundamenteel in strijd met de leer van de rooms-katholieke Kerk", klonk het in een verklaring.

De bisschop benadrukt daarin ook dat hij meer dan dertig jaar tevergeefs heeft geprobeerd om Barbero te overtuigen van zijn fouten. Maar volgens Debernardi heeft de priester er altijd voor gekozen de rooms-katholieke leer niet aan te nemen.

Homoseksuele relaties zijn volgens Rome een "betreurenswaardige afwijking". De catechismus acht homoseksuele daden in strijd met de natuurwet. Homoseksuelen zijn daarom tot kuisheid geroepen. Priester Franco Barbero publiceerde al 13 boeken over homoseksualiteit en werkte onder andere voor de internetsite Gay.it. Tijdens de homilie uitgesproken tijdens z'n laatste huwelijk (tussen twee vrouwen) verklaarde de man dat "deze lesbische vrouwen, onze zusters, aan de christelijke kerken vragen om hun doctrine te wijzigen".