Arabische landen proberen aanval op Irak af te wenden

De Arabische Liga probeert met een diplomatiek offensief een Amerikaanse aanval op Irak af te wenden. Secretaris-generaal Amr Moussa van de Liga zei dat donderdag na een bespreking met de Libanese president Emile Lahoud.

APNED

BR>

Een aanval op Irak zo volgens Moussa in het hele Midden-Oosten tot woede en meer spanning leiden. "Het zou een totaal nieuwe situatie in de regio tot gevolg hebben", zei hij op een persconferentie.

De Amerikaanse president George Bush zei woensdag nog dat hij alle mogelijkheden om de Iraakse president Saddam Hussein laat onderzoeken. Hij suggereerde dat ook een militaire actie tot die mogelijkheden behoort. Saddam Hussein "moet begrijpen dat ik het meen", aldus Bush, die Irak samen met Iran en Noord-Korea heeft bestempeld tot "as van het kwaad". Bush eist dat Irak de samenwerking met de wapeninspecteurs van de Verenigde Naties hervat.

De Russische president Vladimir Poetin zei donderdag dat de Verenigde Staten geen enkele reden hebben voor de uitbreiding van de strijd tegen het terrorisme naar Irak. Hij gaf echter wel toe dat Irak een probleem vormt voor de internationale gemeenschap. Rusland heeft onderhoudt nauwe banden met Irak.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell beloofde donderdag dat de VS met hun bondgenoten zullen overleggen voordat de president een besluit neemt over de aanpak van Irak. Hij waarschuwde wel nogmaals dat de VS "alle opties openhouden."