Ambtenaren geven manipulatie toe

Meerdere ambtenaren van de dienst Grondstoffeninspectie van het ministerie van Landbouw zeggen dat negatieve stalen stelselmatig werden gemanipuleerd in het voordeel van de veevoederbedrijven. Dat beweerden ze anoniem in het VTM-nieuws. Ex-landbouwambtenaar en -kabinetchef Piet Vanthemsche zei in Terzake dat hij bij Houins nooit aanwijzingen heeft gemerkt dat ze manipuleerden.

BELGA

BR>

Volgens VTM zou het manipuleren van resultaten "een routineklus" geweest zijn, georganiseerd door Gilbert Houins en Albert Vandersanden. Jan Vandecasteele, een gepensioneerd ingenieur van de inspectiedienst getuigde voor de camera over de invloed van de veevoederindustrie. Bedrijven die vonden dat ze door controleurs niet correct waren behandeld, konden bij het tweetal op steun rekenen. "De mogelijkheid bestaat dat ze in het computersysteem invoeren dat een PV niet aanvaard is", zegt de man. De twee werkten nog "met ideëen van 5 of 10 jaar geleden. Nu staat veel meer het belang van de gezondheid centraal".

Piet Vanthemsche blijft de ambtenaren, ook Houins en Vandersanden, verdedigen. Ook na de recente ontwikkelingen, zo bleek in Terzake. Tijdens z'n 15-jaar durende loopbaan als ambtenaar kende hij Houins als een "integer en gedreven man met heel eigen uitgesproken opinies". Aanwijzingen dat Houins zou gemanipuleerd hebben of betrokken zou zijn geweest bij zaken die nu aan de oppervlakte komen, heeft hij nooit opgemerkt. Vanthemsche benadrukt dat iedereen onschuldig is tot het tegendeel wordt bewezen. Justitie moet op een serene manier haar werk kunnen doen, klonk het. De ex-kabinetschef van landbouwminister Karel Pinxten die vandaag als zelfstandig adviseur werkt, stelt vast dat iedereen het bijzonder moeilijk heeft om op een rationele manier met dergelijke voedselcrisissen om te gaan. "We slaan iedere keer in paniek". Het Voedselagentschap bevindt zich vandaag nog in een embryonale fase, maar de bereidheid bij de verschillende ambtenaren om er samen iets van te maken, is groot, gelooft Vanthemsche.