België vangt bot bij Internationaal Gerechtshof

De juridische adviseur van het Israëlische ministerie van buitenlandse zaken heeft zijn "tevredenheid" uitgedrukt over de beslissing van het Internationale Gerechtshof in Den Haag dat België zijn internationaal aanhoudingsbevel tegen voormalig Congolees buitenlandminister Abdulaye Yerodia Ndombasi moet intrekken.

BELGA

BR>

Het gerechtshof acht het aanhoudingsbevel illegaal omdat Yerodia op 11 april 2000, toen het bevel werd uitgevaardigd, minister in functie was. Dat zou ingaan tegen de gerechtelijke onschendbaarheid die volgens het internationaal recht op ministers van toepassing is.

Israëlisch raadgever Alan Baker zei "We zijn tevreden, want we hebben altijd beweert dat België niet bevoegd is om Ariël Sharon te vervolgen". Tegen de huidige premier van Israël is in Brussel klacht ingediend voor zijn rol bij de massamoorden in de Palestijnse vluchtelingenkampen van Sabra en Chatila. Sharon zou lijdzaam hebben toegezien hoe christelijke milities in 1982 in Beiroet moordend door de kampen trokken.

Raanan Gissin, woordvoerder van Sharon, was voorzichtiger: "We zullen de implicaties van de uitspraak van het gerechtshof bestuderen". Op zes maart moet het Belgische gerecht beslissen of de klacht tegen Sharon ontvankelijk is.