Nieuwe sneeuw blijft niet liggen

Er valt eindelijk opnieuw sneeuw in de ski-oorden, maar weerkundigen voorspellen dat die niet lang zal blijven liggen. Het is woensdag (6 feb) beginnen sneeuwen op de noordelijke hellingen van de Alpen. Plaatselijk is er tot 60 cm sneeuw gevallen vanaf een hoogte van 800 à 1000 meter. Op de zuidflanken valt daarentegen geen sneeuw door toedoen van een föhn (warme, droge wind).

BR>

Volgens meteoroloog Dehenauw van het KMI kunnen skiërs best niet te vroeg juichen. "Binnen enkele dagen zal al de verse sneeuw alweer verdwenen zijn. En warmtefront trekt het continent binnen en de sneeuwval zal geleidelijk veranderen in regen. Pas vanaf een hoogte van 2500 meter zal de sneeuw blijven liggen." Ook in de Ardennen kunnen vandaag enkele verdwaalde vlokken vallen, maar ook die zullen weer heel snel wegsmelten.

Er is al lang geen sneeuw meer gevallen in de skigebieden. De sneeuw die er al lag is dus vast samengedrukt en de verse zet zich daar niet gemakkelijk op vast. Door trillingen kan de nieuwe sneeuwlaag gaan schuiven met lawines tot gevolg.