"Winterpret is meer dan skiën"

"Paniek? Daar is toch geen enkele reden voor, want in de grote stations kun je probleemloos skiën. De krokusvakantie begint ook maar over een week. Wie weet zijn de Alpen tegen dan helemaal ingesneeuwd", wuift Jean-Pierre Wijnsberghe van touroperator All Seasons de bezorgdheid over een sneeuwarme krokusvakantie weg.

BR> "Daarbij, als het echt zou dooien, dan bieden skistations tegenwoordig voldoende alternatieven om zich op een aangename manier te ontspannen. Wintersport is meer dan skiën alleen. Steeds meer hotels in skigebieden bieden georganiseerde wandelingen aan. Overal schieten de verwarmde buitenzwembaden, de sauna's en de schaatsbanen als paddestoelen uit de grond."

Maar daar hebben de fanaten geen boodschap aan. Die willen alleen maar skiën of snowboarden.

Jean-Pierre Wijnsberghe: Dankzij de sneeuwkanonnen, kun je tegenwoordig zelfs de halve winter in het Duitse Sauerland skiën en dat is normaal geen skibestemming. Maar het klopt dat Frankrijk bij Vlamingen erg in trek is als winterbestemming omdat in de Savoie en de Dauphiné de hoogst gelegen, en de meest uitgestrekte gebieden van heel Europa liggen. Dorpjes als Val Thorens of Tignes zijn indertijd speciaal als wintersportbestemming gecreëerd. Vroeger bestonden die niet. Het is er ook minder gezellig dan in de authentieke skidorpjes in Oostenrijk, maar je kunt er wel áltijd skiën.

Maar Frankrijk is toch ook heel duur?

Dat is maar hoe je het bekijkt. Frankrijk heeft een veel betere huuraccommodatie dan Oostenrijk. Als je met vier of vijf man een flat kan delen, dan valt die prijs best mee. In Oostenrijk zijn de gezinshotels dan weer budgetvriendelijker.

Bestaat er eigenlijk zoiets als een sneeuwverzekering waarmee mensen hun centen terugkrijgen als het zelfs op 2.000 meter begint te dooien?

Tegenwoordig kan men zich tegen alles verzekeren. Maar dat is toch onzin? Wie zich zelfs niet aan de natuur kan aanpassen, kan beter thuisblijven, vind ik. In skigebieden kunnen ze het probleem nog oplossen met sneeuwkanonnen. Maar dit jaar was het met kerst en nieuwjaar bijvoorbeeld barslecht weer op Tenerife en in Turkije. Wat doe je daartegen, de hele vakantie zitten kniezen?

Neen, een pint gaan pakken.

Voila!

Klim tot 2.500 meter voor goede sneeuw

In heel Europa liggen de temperaturen tamelijk hoog voor de tijd van het jaar. Het is dan ook van 21 januari geleden dat er nog verse sneeuw is gevallen in de skigebieden. Dit heeft tot gevolg dat de sneeuw die er nu nog ligt niet van al te beste kwaliteit is.

Sneeuw ligt er trouwens pas vanaf een hoogte van 1.500 meter, en pas vanaf 2.500 meter is de sneeuw echt goed om te skiën. Wintersportbeoefenaars trekken dus beter naar hogere oorden. Vooral de Franse en Zwitserse Alpen komen in aanmerking. Wie sneeuwpret wil beleven in de Oostenrijkse bergen zal naar de hogergelegen gletsjers moeten trekken.

"Nu al voorspellingen doen voor de krokusvakantie is erg moeilijk", zegt Marc Van Damme van VTB. "Hopelijk ligt er volgende week een dik pak sneeuw. Maar als dat niet zo is, zullen de meeste skioorden hun sneeuwkanonnen inzetten om een mooie piste te verzekeren."