Europees internetgebruik blijft achterop hinken

Het in 2000 gelanceerde internetoffensief van de Europese Unie kan voorlopig niet verhinderen dat het gebruik van het wereldwijde web in Europa achterop blijft hinken. Dat blijkt dinsdag uit een evaluatierapport van de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU legt de oorzaak bij de hoge consumentenprijzen en pleit voor meer liberalisering en concurrentie. Vooral de intrede van de breedband blijkt teleurstellend. De verspreiding op de Europese markt blijft beperkt tot een schamele 6 procent. Ter vergelijking: in Zuid-Korea surft 50 procent van de markt via breedband. Volgens de Commissie bieden op dit moment te weinig bedrijven internet via ADSL of kabel aan. In vergelijking met andere EU-lidstaten zijn de breedbandprijzen in België (exclusief BTW) relatief laag.

BELGA

De bevoegde eurocommissaris Erkki Liikanen verwacht veel heil van het telecompakket dat in de laatste rechte lijn van het Belgische EU-voorzitterschap werd goedgekeurd. Die maatregelen moeten de concurrentie verhogen. "Maar er zal nog meer moeten gebeuren", zegt Liikanen, "betaalbare en toegankelijke breedbandaansluitingen zijn het cruciale element in de ontwikkeling van een moderne kenniseconomie".

Een tweede achilleshiel van de Europese internetactiviteit is de tanende e-commerce. Slechts 36 procent van de Europese surfers heeft ooit on-line een product gekocht en slechts vier procent doet dit regelmatig. Ook de bedrijfswereld heeft de markt nog niet optimaal ontgonnen. Twintig procent van de Europese bedrijven koopt en verkoopt op internet, maar deze handel blijft voorlopig het exclusieve speelterrein van de grote bedrijven. Het rapport suggereert weerom dat een verdere liberalisering - in dit geval van de postdiensten - de e-commerce vooruit kan helpen.

Liikanen ziet ook positieve elementen. Zo steeg het aantal huishoudens met een internetaansluiting in december 2001 tot 38 procent. Dat is 20 procent meer dan in maart 2000. België bevindt zich net onder het Europese gemiddelde. Volgens Liikanen is die groei precies het gevolg van de dalende prijzen voor traditionele aansluitingen via telefoon. Toch zijn de gemiddelde kosten van een internetaansluiting in de EU nog steeds hoger dan in de VS.