Het nieuwe dubbelglas

Enkel glas is zowat de wereld uit. Maar ook het klassieke dubbelglas verdwijnt stilaan en maakt plaats voor

verbeterd

dubbelglas of

hoog rendement isolerende beglazing.

«Bij gewoon dubbelglas vermindert de koudezone,» legt Geert Schiffeleers, van het gelijknamige bedrijf in Alken, uit. «Het laat de zonnestralen nog goed door maar houdt de koude goed buiten. De lichttransmissie bedraagt 81 procent en de lichtreflexie 14 procent, er is dus praktisch geen lichtverlies. De meeste huizen, zeker deze van de laatste dertig jaar, hebben nu dubbelglas.»

BR>

Maar nu is dus ook een nieuwe soort dubbelglas, dat nog beter isoleert. «Ja, er bestaat al sinds enige tijd 'hoog rendement isolerende beglazing', een dubbelglas met een dun transparant metaallaagje, een coating, op een glasplaat in de spouw. Dat dunne metaallaagje en een gasmengsel, argon, zorgen ervoor dat de warmte in de huiskamer, wanneer het tegen het glas komt, wordt gereflecteerd - en dat kan met dit glas zo'n 90 procent belopen. Dit glas heeft ook een vrij grote oppervlaktetemperatuur. Als het buiten bijvoorbeeld 0°C is en binnen 20°C, dan is de temperatuur van het glas in het interieur constant iets van een 16°C. Waardoor het heel behaaglijk aanvoelt en niet die koele tochtstroom geeft.

De lichttransmissie ligt iets lager omdat het glas een ietsje donkerder is, maar laat met 79 procent toch nog meer dan voldoende licht door. En de lichtreflexie bedraagt 11 procent.»

«Dit nieuwe dubbelglas is in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, zodat het niet alleen thermisch maar ook akoestisch isoleert. En het wel het licht van de zon doorlaat maar de warmtegolven tegenhoudt, zodat het traditionele serre-effect voorgoed tot het verleden behoort. En eventueel met gelaagd glas, met een pvb-folie, wat dan ook nog de veiligheid verhoogt, zowel bij ongelukken als bij inbraakpogingen. Als je het glas van een Belgische fabrikant betrekt, heb je trouwens altijd kwaliteitsmateriaal omdat het hier aan hoge technische normen moet voldoen.»

En, is het ook nog te betalen? «Ik schat dat het nieuwe dubbelglas ongeveer 30 procent duurder is dan het klassieke. In de praktijk wil dat zeggen dat je - afhankelijk van de prijs van de stookolie en de impact van de winter - gemiddeld na twee jaar de meerprijs al terugverdiend hebt met de uitgespaarde energie. Voor particuliere nieuwbouw zetten wij het overigens al nagenoeg altijd.»