De Vlaeminck vandaag op het matje

Eric De Vlaeminck, bondscoach van de succesrijke veldrijders, moet zich woensdagmorgen in Brussel melden bij wielervoorzitter Laurent De Backer. De BWB-baas neemt het niet dat De Vlaeminck het feest na Zolder - vandaag bij de premier, donderdag bij de koning - verstoort met domme uitspraken en eisen over zijn opvolging.

ACTUANET

BR>

In plaats van rustig te genieten van de zoveelste triomf brak Eric De Vlaeminck zondag en maandag de discussie rond zijn eventueel aftreden en de opvolger nog maar eens open. Enkele weken geleden had de wielerfederatie al laten weten dat alleen de BWB daarover te beslissen heeft en dat de zaak niet aan de orde is.

Zondagavond begon De Vlaeminck opnieuw hetzelfde liedje te zingen, één dag later klonk de inhoud al anders. In Zolder had de bondsvoorzitter net iets te veel lof gezwaaid naar adjunct-coach Rudy De Bie. Dat ervoer De Vlaeminck als een persoonlijke belediging en tegelijk als een hint dat De Bie in de bovenste schuif ligt om de veelvoudige wereldkampioen op te volgen wanneer die in maart 2003 met brugpensioen kan.

"Dat De Bie mijn opvolger zou worden, kan ik onmogelijk aanvaarden" en "Ik eis verontschuldigingen van de bondsvoorzitter die me een dreun met een voorhamer verkocht toen hij zondag De Bie zo de hemel in prees", liet Eric optekenen. Laurent De Backer denkt niet aan excuses. Sven Nys vertolkt de mening van zowat alle renners: "De Bie zou een perfecte bondscoach zijn".