De Clercq ziet bondscoachschap eventueel zitten

Maandagmiddag is kersvers wereldkampioen veldrijden Mario De Clercq op de hoofdzetel van sponsor Domo in Oudenaarde in de bloemetjes gezet. Hij kreeg er een warm welkom van het personeel en op de persconferentie achteraf zei hij niet afwijzend te staan tegenover een job als bondscoach. Maar de Oost-Vlaming wil toch nog wel enkele jaartjes in het veld blijven rijden. "Vijf jaar zullen het wel niet worden, maar een tweetal jaar moet toch mogelijk zijn", aldus de man uit Wortegem-Petegem, die binnenkort 36 wordt. "En als ze het me vragen, dan ben ik bereid om Eric De Vlaeminck op te volgen als bondscoach", zei De Clercq. "Ik heb dezelfde visie op het veldrijden als De Vlaeminck. Een goede crosser moet ook op de weg kunnen rijden."

BELGA

Voor Mario De Clercq was het behalen van de derde wereldtitel een obsessie geworden. Hij vergeleek het met Johan Museeuw, die ook graag zijn tiende wereldbekerzege in de wacht wil slepen. "Ik had het gevoel dat ik in Tabor en in Sint-Michielsgestel ook had kunnen winnen", zei hij. "Daarom wilde ik per se nog eens wereldkampioen worden. Als dit voor eigen volk kan gebeuren, is het nog mooier. De 47.000 supporters zorgden voor een enorme sfeer. Het was soms om bang van te worden. De plaatsen waar geen publiek was toegelaten, waren een verademing. Zoiets zal ik nooit meer meemaken."

Toch keerde hij nog eens terug op een supporter die hem op de laatste 'Sven Nys'-helling probeerde vast te grijpen. "Ik ga de beelden nog eens goed bekijken", aldus De Clercq. "Als hij me kan vastgrijpen, verlies ik misschien de koers." Op de kritiek van oud-veldrijders Roger De Vlaeminck en Paul Herijgers reageerde hij geprikkeld: "Oud-veldrijders moeten renners niet afbreken", aldus de drievoudige wereldkampioen. "In het Belgische team hing een sfeer van afkeuring. Wie van ons ook gewonnen had, zou daarop gereageerd hebben. Oud-veldrijders zouden beter wat positieve kritiek geven. Vergelijkingen met vroeger horen niet." Mario De Clercq sluit zijn seizoen in het shirt van Domo-Farm Frites af eind februari. Daarna gaat hij aan de slag bij Palmans-Collstrop. In maart en april houdt hij een rustperiode. Geen verlengstuk meer op de weg dus zoals vorig jaar voor De Clercq.