Beroering over kankerverwekkende Spaanse paprika's

Oostenrijkse consumenten hebben de raad gekregen niet langer Spaanse paprika's te kopen. De rode, groene en gele schil van de groenten zou met pesticiden zijn behandeld die ook in kleine hoeveelheden kankerverwekkend zijn. Dat bleek uit tests in Oostenrijkse supermarkten, zo meldden de lokale media. De milieuorganisatie Global 2000 kocht te voorbije weken tien kilogram paprika's en liet ze testen in een laboratorium. Woordvoerder Klaus Kastenhofer had het in de kwaliteitskrant Der Standard over "een schandaal". "De consument die een enkele paprika verorbert krijgt zonder het te weten een cocktail van acht pesticides binnen".

BELGA

Naast de pesticides werd ook de verboden stof Pyrzophos aangetroffen, die sinds 2000 niet meer mag worden gebruikt in de Europese Unie. De stoffen zijn kankerverwekkend en kunnen een invloed hebben op het centrale zenuwstelsel en de menselijke hormonenhuishouding. Volgens het rapport zijn vrijwel alle paprika's die in de winter in Oostenrijk worden verkocht afkomstig uit Spanje.